Законодателите на ЕС одобриха първата в света всеобхватна рамка за регулиране на крипто

Законодателите на ЕС одобриха първата в света всеобхватна рамка за регулиране на крипто
  • При гласуване в четвъртък Европейският парламент гласува с 517 „за“ и 38 „против“ приемането на Закона за пазарите в крипто, или MiCA.
  • Правилата ще наложат редица изисквания на крипто платформите, издателите на токени и търговците относно прозрачността, разкриването, оторизацията и надзора на транзакциите.
  • MiCA е най-изчерпателната регулаторна рамка за цифрови активи до момента.
  • Благословията на парламента проправя пътя MiCA да стане закон през 2024 г., поставяйки ЕС крачка пред САЩ и Обединеното кралство.

Законодателите в Европейския парламент одобриха първия в света цялостен пакет от правила, насочени към регулиране на индустрията на криптовалутите. При гласуване в четвъртък Европейският парламент гласува с 517 „за“ и 38 „против“ приемането на Закона за пазарите в крипто, или MiCA.

Today the #EU achieved a huge regulatory milestone that will for sure set the tone of the international panorama for crypto. 🎉💪#MiCA officially passed the plenary of the @EUparliament with 517 votes in favor and 38 against 🙌
Also: TFR passed with 529 in favor and 29 against. pic.twitter.com/YAi9Hbb969

— Mariana de la Roche W. (@Marianadlrw) April 20, 2023

Законодателството, което се стреми да намали рисковете за потребителите, които купуват крипто активи, ще означава, че доставчиците могат да поемат отговорност, ако загубят крипто активите на инвеститорите. Правилата ще наложат редица изисквания на крипто платформите, издателите на токени и търговците по отношение на прозрачността, разкриването, разрешаването и надзора на транзакциите, се казва в изявление на Европейския парламент в четвъртък.

От платформите ще се изисква да информират потребителите за рисковете, свързани с техните операции, докато продажбите на нови токени също ще бъдат регулирани. Стабилните монети като tether и USDC на Circle ще трябва да поддържат достатъчно резерви, за да отговорят на заявките за обратно изкупуване в случай на масови тегления. Стабилните монети, които станат твърде големи, също са изправени пред ограничаване на транзакции до 200 милиона евро (220 милиона долара) на ден.

Европейският орган за ценни книжа и пазари или ESMA ще получи правомощия да се намеси и да забрани или ограничи крипто платформите, ако се установи, че не защитават правилно инвеститорите или застрашават целостта на пазара или финансовата стабилност. MiCA също се занимава с опасенията за околната среда, свързани с крипто, като фирмите са принудени да разкриват своята консумация на енергия, както и въздействието на цифровите активи върху околната среда.

Мейрид Макгинес, европейски комисар по финансовите услуги, приветства одобрението на закона в четвъртък и каза, че очаква правилата да започнат да се прилагат „от следващата година.

Коментирай :

You can use the Markdown syntax to style your comment.