Защо е важна увереността на работното място и как да я повиша?

Защо е важна увереността на работното място и как да я повиша?

Ако попитате повечето хора за съвет как да се справяте добре на работното си място, те най-вероятно ще ви отговорят с нещо от рода на "бъдете по-уверени".

Увереността обаче е тънка граница. Ако мнозина ви възприемат като прекалено самоуверени, ще ви нарекат арогантни. От друга страна, ако сте твърде скромни и не казвате достатъчно, може да създадете впечатление, че ви липсва увереност.

Какво е увереност и защо е важна?

По същество увереността означава да знаете в какво сте добри, каква стойност предлагате и да действате по начин, който да предаде това на хората около вас.

Важността ѝ се обосновава от последните проучвания, които показват, че когато хората са поставени в ситуации, в които се очаква да не се справят добре, тяхното представяне рязко спада. Буквално, те изпадат в негативно настроение и се държат по нежелан начин. Когато обаче от тях се очаква да се справят добре, те обикновено са в позитивно настроение и представянето им се подобрява значително. Един и същ човек, различни очаквания.

Защо ми е нужен на работното място?

  • Ще бъдете по-настоятелни: Ако думите и действията ви са убедителни, ще ви възприемат по-сериозно. Това ще ви помогне да напреднете в работата и кариерата си.
  • Ще правите повече: Ще бъдете по-склонни да се ангажирате с предизвикателни, но управляеми проекти. Това ще разшири границите на зоната ви на комфорт, което ще ви насърчи да се стремите към нови цели и да ги постигате. Това са и двете ценени характеристики на успешните работници. Най-важното е, че работодателите ще се научат да ви се доверяват за даден проект и ще знаят, че вероятно ще бъдете добри и в мотивирането на другите.
  • Ще общувате по-ефективно: Увереността ви позволява да говорите кратко и ясно. Професионалистите, които общуват с увереност, могат да предадат това, което искат, на своите клиенти и колеги по ясен и ефективен начин. Ефективната комуникация е от решаващо значение за напредъка в кариерата.

Сред основните качества, които работодателите търсят при наемане или повишаване на даден кандидат, са междуличностните умения, професионализмът и ентусиазмът - все странични продукти на увереността.

В крайна сметка работодателите печелят от уверените служители, защото те допринасят положително, по-продуктивни са, добри мотиватори са и са чудесни модели за подражание. Освен това уверените служители на позиции, ориентирани към клиентите или продажбите, пряко допринасят за възприемането на марката.

Чудесно, какво мога да направя, за да повиша увереността си на работното място?

  • Променете гледната си точка: Хората, на които им липсва увереност, са склонни да се притесняват за въздействието, което другите оказват върху тях. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху въздействието, което те имат върху другите. Това овластяване подобрява ефективността ви, защото ще осъзнаете, че е важно какво правите вие, а не какво другите правят с вас.
  • Признавайте постиженията си: Когато направите нещо добре или постигнете нещо, не го замитайте под килима. Признайте го и се похвалете, дори да е незначително постижение. Уверете се, че шефът ви знае за всяка добра работа, която сте свършили. Не забравяйте да бъдете реалистични по отношение на постиженията си, за да сте сигурни, че не бутате собствения си курбан.
  • Дръжте се уверено: Чували ли сте някога за поговорката "картината казва хиляда думи"? Сега си представете себе си. Как изглеждате? Какво послание предавате в момента, в който влезете в стаята? Какво казва езикът на тялото ви? Каква информация могат да съберат за вас потенциалните клиенти или колеги, преди да кажете и дума? Да, както можете да кажете, увереното поведение е изключително важно. Внимавайте как се държите и какви сигнали изпраща езикът на тялото ви. Помислете за позата си. Стойте изправени, а когато се движите из стаята, се движете целенасочено.

На пазара на труда, който е по-конкурентен от всякога, най-добрият начин да изпъкнете е да покажете увереността си на работното място. Стойте изправени, бъдете горди и се наслаждавайте на това, което правите; в крайна сметка това е най-важното.

Коментирай :

You can use the Markdown syntax to style your comment.